Program na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności
Zjawisko marnowania żywności to proces szkodliwy społecznie, ekonomicznie oraz ekologicznie i dotyczy każdego z nas. Problem ten generują wszyscy: zarówno rolnicy, producenci, dystrybutorzy, konsumenci jak i sprzedawcy. W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton żywności. Taka ilość pozwoliłaby przygotować 18 miliardów posiłków. Należy przeciwdziałać temu problemowi.
Od niedawna obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która zobowiązuje sklepy wielkopowierzchniowe do przekazywania produktów partnerom charytatywnym.
Dyrektor Działu Ochrony Środowiska Jeronimo Martins Polska S.A. zwróciła się do nas z prośbą o rozpowszechnienie informacji o tym, iż lokalne fundacje, stowarzyszenia oraz organizacje mogą odebrać żywność z pobliskich sklepów Biedronka i przekazać ją potrzebującym.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2020-12-07 |
Data publikacji: | 2020-12-07 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Milena Kowalczyk |
Liczba odwiedzin: | 391 |